Biurowa kuchnia to prawdziwe wyzwanie dla firm sprzątających. Sprzątanie biur w Warszawie, czy innym mieście, zawsze skupia sporo naszej uwagi właśnie na kuchni. Dlaczego?
Każdy, nawet ten, kto na co dzień nie gotuje w domu, wie, że kuchnia to pomieszczenie, które najszybciej się brudzi. Tu też bardzo łatwo o szybko powstający bałagan. Wystarczy kilka odłożonych niewłaściwie szklanek, nieumyte naczynia w zlewie i kuchenny chaos gotowy. O ile w domu każdy z nas ma swoje własne przyzwyczajenia i własny rytm pracy w kuchni, o tyle w biurze sprawy nieco się komplikują.
Aneksy kuchenne w biurach są zazwyczaj małe (lub niewspółmiernie małe do liczby zatrudnionych). To niejednokrotnie centrum kuluarowych, biurowych rozmów, ale i też szybkich, przelotnych kontaktów. Biurowy pośpiech sprawia, że większość pracowników skupia się przede wszystkim na pracy, a nie na schludności kuchni. Jak sobie radzić z chaosem w biurowej kuchni?
Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie kilku zasad i przedstawienie ich na spotkaniu zespołu. Humorystycznym i rozluźniającym atmosferę może także być powieszenie kartki z zabawnie ujętymi zasadami. Ustalmy, by każdy pod koniec dnia umył po sobie swoje naczynia, a pozostawione śmieci czy okruszki usunął zawsze po sobie z blatu. Warto wśród spisanych zasad umieścić także informację na temat czystości zlewu – szczególnie odpływu. Wpiszmy na listę obowiązek usuwania resztek jedzenia ze zlewu – będzie milej i higieniczniej. No i lodówka… Ustalmy, że każdy ze współdzielących kuchnię, będzie dbał o terminy ważności produktów pozostawionych w lodówce.
Sprzątanie po sobie w biurowej kuchni to jednak nie wszystko. Przestrzenie wspólne wymagają solidnego regularnego sprzątania. Zatrudnienie firmy sprzątającej, która podejmie się sprzątania biura wraz z kuchnią, czy sanitariatami – to podstawa. O ile codzienne ogarnięcie kuchennego chaosu to gwarancja schludności biurowej kuchni, o tyle sprzątanie w kuchennych zakamarkach, czy lodówce można już rozpisać co miesiąc lub nawet co kilka miesięcy. Harmonogram prac porządkowych w biurze – w tym w kuchni – należy zaplanować zawsze uwzględniając nie tylko rozmiar przestrzeni do posprzątania, ale także liczbę osób z niej korzystających. Czysta kuchnia w biurze to wizytówka i ważny element budowania kultury w firmie.
Sprzątanie biur w Warszawie? Powierz to specjalistom.
Znajdź nas w social media!
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!