Lodówki to nie tylko element wyposażenia kuchni w domu, ale także w wielu biurach. Małe czy duże – również wymagają dbałości o porządek i czystość. Jak zachować porządek w lodówce? Czy czysta lodówka w biurze jest możliwa? Sprzątanie biur Warszawa – doradzamy!
Nikogo nie trzeba przekonywać, że czystość w lodówce to nie tylko kwestia estetyczna, ale także niezwykle ważny element naszego zdrowia. O porządek i ład w lodówce należy dbać każdego dnia.
Higiena w lodówce to przede wszystkim właściwy sposób przechowywania produktów. Zwracacie uwagę na segregowanie żywności? Ikonki na ściankach i szufladach lodówki naprawdę są ważne! Podstawową zasadą, jakiej bezwzględnie należy przestrzegać, jest rozdzielanie produktów mięsnych od warzyw i owoców. Surowe mięso to często źródło wielu bakterii, które nie mogą mieć kontaktu z żywnością spożywaną w surowej postaci.
Produkty spożywcze o krótkim terminie ważności należy przetrzymywać na środkowych półkach lodówki. To właśnie tam panuje najniższa temperatura. Najwyższa półka to zdecydowanie miejsce na produkty, które w lodówce mogą poleżeć nawet kilka tygodni.
W biurowych lodówkach najczęściej przechowujemy mleko, soki i jogurty. O ile te ostatnie dobrze przechowywać na półkach, o tyle produkty takie jak ketchup, musztarda, sok, czy mleko, śmiało możemy przechowywać na półkach drzwi lodówki.
Lodówka, z której korzysta większa liczba osób w biurze, to prawdziwe wyzwanie dla higieny. Warto dbać o jej czystość, szczególnie gdy zdarzy się nam zauważyć jakiekolwiek zabrudzenia. Chłód lodówki wcale nie chroni nas przed rozwojem bakterii po wylanym soku czy jogurcie. Warto także regularnie sprawdzać daty przydatności do spożycia poszczególnych produktów. W ten sposób nie tylko niwelujemy ryzyko zatrucia, ale także dbamy o higienę wspólnej lodówki w biurze. Wreszcie – zwalniamy w niej miejsce i dbamy o dobre obyczaje w firmie.
Zaglądacie do lodówki ze szmatką? Uważajcie na środki czystości, jakie wykorzystujecie do mycia! Nie każdy detergent używany w gospodarstwie domowym nadaje się do urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. W tym przypadku także warto uważnie czytać etykiety.
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!